top of page
Search
  • dratanasivanov

MOVEMBER- Да променим "мъжкото здраве" !

Movember (произлиза от австралийско-английската умалителна дума за мустаци, „mo“ и „ноември“) е ежегодно събитие, включващо пускане на мустаци през месец ноември, за да се повиши осведомеността относно здравословните проблеми на мъжете, като например рак на простатата, рак на тестисите и самоубийство при мъжете. Фондация Movember провежда благотворителното събитие Movember, поместено на Movember.com. Целта на Movember е да „промени облика на мъжкото здраве“.


Чрез насърчаване на мъжете (които благотворителната организация нарича "Mo Bros") да се включат, Movember има за цел да увеличи ранното откриване и лечение на рак, и в крайна сметка да намали броя на предотвратимите смъртни случаи. Освен ежегодни прегледи, Фондация Movember насърчава мъжете да са наясно със семейната история на рака и да възприемат по-здравословен начин на живот. Използвайки мустаците като символ на движението, Movember се фокусира върху трите ключови области: рак на простатата, рак на тестисите и психично здраве и превенция на самоубийството. От самото начало Фондация Movember е събрала 837 милиона долара и е финансирала над 1200 проекта в повече от 20 страни.


През 1999 г. група млади мъже от Аделаида, Южна Австралия, измислят термина „Movember“ и идеята за пускане на мустаци за благотворителност през месец ноември. Идеят се ражда при едно от събиранията на групата в кварталната кръчма. В началото движението включва 80 мъже от Аделаида, но скоро се превръща в национален феномен.

През 2004 г. друга група в Мелбърн организира събитие, при което 30 мъже пускат мустаци в продължение на 30 дни, за да повишат осведомеността за рак на простатата и депресия при мъжете. Адам Гароне, Травис Гароне, Люк Слатъри и Джъстин (JC) Кофлин вдъхновяват 26 други приятели с желание да „върнат“ тенденцията на нарастващи мустаци и така се ражда движението. На следващата година близо 500 души събират над 40 000 долара за Австралийската фондация за рак на простатата. По това време това е най-голямото дарение, което фондацията някога е получавала. По-късно тази група се превръща в настоящата благотворителна организация Movember Foundation. Три години след стартирането на движението Movember организацията получава официален статут на благотворителна организация в Австралия.


Оттогава фондацията Movember е събрала 174 милиона долара по света, след като се е разпространила в Южна Африка и Европа, достигайки до Северна Америка през 2006 г. През 2009 г. Movember получи официален статут на благотворителна организация в САЩ. През 2010 г. само в САЩ участниците са събрали над 7,5 милиона долара. През 2012 г. 1,1 милиона души са се регистрирали за участие, като са събрани над 95 милиона долара.

47 views0 comments
bottom of page