Search
  • dratanasivanov

MOVEMBER- Да променим "мъжкото здраве" !

Movember (произлиза от австралийско-английската умалителна дума за мустаци, „mo“ и „ноември“) е ежегодно събитие, включващо пускане на мустаци през месец ноември, за да се повиши осведомеността относно здравословните проблеми на мъжете, като например рак на простатата, рак на тестисите и самоубийство при мъжете. Фондация Movember провежда благотворителното събитие Movember, поместено на Movember.com. Целта на Movember е да „промени облика на мъжкото здраве“.


Чрез насърчаване на мъжете (които благотворителната организация нарича "Mo Bros") да се включат, Movember има за цел да увеличи ранното откриване и лечение на рак, и в крайна сметка да намали броя на предотвратимите смъртни случаи. Освен ежегодни прегледи, Фондация Movember насърчава мъжете да са наясно със семейната история на рака и да възприемат по-здравословен начин на живот. Използвайки мустаците като символ на движението, Movember се фокусира върху трите ключови области: рак на простатата, рак на тестисите и психично здраве и превенция на самоубийството. От самото начало Фондация Movember е събрала 837 милиона долара и е финансирала над 1200 проекта в повече от 20 страни.


През 1999 г. група млади мъже от Аделаида, Южна Австралия, измислят термина „Movember“ и идеята за пускане на мустаци за благотворителност през месец ноември. Идеят се ражда при едно от събиранията на групата в кварталната кръчма. В началото движението включва 80 мъже от Аделаида, но скоро се превръща в национален феномен.

През 2004 г. друга група в Мелбърн организира събитие, при което 30 мъже пускат мустаци в продължение на 30 дни, за да повишат осведомеността за рак на простатата и депресия при мъжете. Адам Гароне, Травис Гароне, Люк Слатъри и Джъстин (JC) Кофлин вдъхновяват 26 други приятели с желание да „върнат“ тенденцията на нарастващи мустаци и така се ражда движението. На следващата година близо 500 души събират над 40 000 долара за Австралийската фондация за рак на простатата. По това време това е най-голямото дарение, което фондацията някога е получавала. По-късно тази група се превръща в настоящата благотворителна организация Movember Foundation. Три години след стартирането на движението Movember организацията получава официален статут на благотворителна организация в Австралия.


Оттогава фондацията Movember е събрала 174 милиона долара по света, след като се е разпространила в Южна Африка и Европа, достигайки до Северна Америка през 2006 г. През 2009 г. Movember получи официален статут на благотворителна организация в САЩ. През 2010 г. само в САЩ участниците са събрали над 7,5 милиона долара. През 2012 г. 1,1 милиона души са се регистрирали за участие, като са събрани над 95 милиона долара.

39 views0 comments